Bijeenkomst 17 november 2015

De voorzitter opent de vergadering om half 8. Met kennisgeving zijn afwezig: Will Kuiper, Arend Veltkamp, Gerrit Loer, Rob Bomhof. De voorzitter bedankt hen, die de organisatie van de AV-dag hadden. Henk Hageman krijgt het woord. Zijn reactie was: Bepaalde dingen kunnen beter. Maar de vraag is of we volgend jaar weer de AV-dag willen organiseren. De datum voor volgend jaar is in principe vastgelegd. Er zijn programma’s om het gemiddelde te bepalen, nadat er na iedere groep gestemd worden. Er waren diverse opmerkingen o.a. Om na ongeveer drie series even het licht aan om iets te noteren; je kunt ook 3 publieksprijzen uitreiken; sommigen vinden dat er wel 40 series getoond mogen worden. De opmerkingen worden mee genomen naar de voorbereiding van volgende commissievergadering. Dan wordt door de voorzitter diverse bloemetjes uitgereikt voor het werk aan de organisatie en aan Bob voor het maken van de inswinger.
19 jan. is de nieuwjaarsbijeenkomst van de DAV waarvoor ook familie en vrienden van de leden uitgenodigd worden. Als iedereen dan zijn of haar serie meeneemt op een usb-stick zal Rolf zijn computer en beamer meenemen. Jan Visser uit Havelte zal in februari zijn foto’s laten zien over vlinders en libellen. Na de pauze zal Arie zijn serie laten zien. Max zal met Jan overleggen en op de vergadering van 19 jan. wordt besloten, wie zijn computer en beamer meeneemt.
Dan krijgen Berta en Bert Siebring de gelegenheid om hun series te laten zien. Berta vertelt dat de presentatie van vanavond bestaan voor het grootste deel uit diashows uit het verleden. Het onderwerp is meestal een vakantie of een combinatie van beelden van verschillende reizen, die zijn samengevoegd tot een serie. Nadat de dia’s waren gescand zijn deze shows opnieuw samengesteld, in eerste instantie op beeld-formaat 3:2. Naderhand zijn we overgegaan op 16:9 en hebben we alle shows daarop aangepast.
We hebben veel gebruik gemaakt van photoshop voor het uitsnijden en rechtzetten en het verwijderen van ongerechtigheden zoals de stofjes die bij het scannen als zwarte vlekjes zichtbaar waren geworden. Bovendien hebben we soms geprobeerd een beeld te verscherpen, wat niet altijd een succes bleek.De kwaliteit van de beelden is dus niet om over naar huis te schrijven.Toch hopen we dat de samenstelling van de series uitnodigt tot commentaar.


Dan volgt de eerste serie over Noord Engeland en Schotland. Berta: In 1995 maakten we voor het laatst een groepsreis met de caravan. Deze serie is verschillende keren herzien en ingekort, maar duurt nog 25 minuten, maar de serie blijft tot het eind boeien. Goed in gescande dia’s. Een kaartje zou ook interessant zijn, maar bij deze serie wordt het kaartje verteld.
De tweede serie heet: Seizoenen in beeld. Berta: In negen minuten laten we beelden zien van lente, zomer, herfst en winter. De dia’s, die we hiervoor hebben gebruikt, zijn in verschillende jaren opgenomen, allemaal in de omgeving van onze toenmalige woonplaats Tynaarlo.
De muziek was iets te hard, muziek was bepalend, muziek van de herfst was het mooiste, de overvloeingen volgden niet altijd de muziek. Het stilstaande beeld stond niet lang genoeg. De kleur van de titels kunnen aan het seizoenaangepast worden.
De volgende serie gaat over Frankrijk, van Bourgondië door Vogezen tot Nancy. Berta: Dit is een combinatie van dia’s uit verschillende jaren en tijdens verschillende vakantiereizen in Frankrijk tussen 1991 en 2000.
De teksten van de serie onder in de foto werden ook uitgesproken, dat kwam prettig over.
Dan volgt de pauze.
Na de pauze krijgt Berta weer het woord. De volgende serie is Emmen Zoo: Deze serie bevat beelden van verschillende bezoeken aan de dierentuin tussen 1989 en 2002.
Gedeeltelijk zijn de getoonde dieren niet meer aanwezig en voor de rest zal dat binnenkort ook het geval zijn, als het dierenpark uit het centrum van Emmen verdwijnt.
De in gescande dia’s over de wasberen waren niet helemaal scherp, een gevolg van het scannen. Een onderhoudende leuke serie.
De vijfde serie gaat over Noorwegen: van Fredrikstad tot Alesund. Berta: Hoewel we vaker in Noorwegen zijn geweest, bevat deze serie alleen beelden van een caravanreis, die we samen met een bevriend stel maakten in 1993.
De beelden van de terugreis door Zweden hebben we gebruikt voor onze serie “Herinneringen aan Zweden”.
De gletsjers zijn sindsdien duidelijk korter geworden. Mooi land. De series worden steeds mooier.
De laatste serie gaat over het Zuiden van Engeland. Berta: In 1998 waren we met de caravan vier weken in het zuiden van Engeland.
Ons doel was een bezoek aan verschillende tuinen. Daarvan hebben we een aparte presentatie samengesteld. De rest van de beelden hebben we gebuikt voor deze serie. Iedere serie wordt afgesloten met applaus. Mooie series, Bob zegt hierdoor enorm geïnspireerd te zijn om ook zijn oude series te gaan vernieuwen.
Bert en Berta worden hartelijk bedankt. Tot 19 januari. De vergadering wordt gesloten en iedereen wordt een goede reis naar huis gewenst.

Rolf

Voor meer informatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright