Bijeenkomst 20 oktober 2015

De avond wordt geopend door de waarnemend voorzitter Arend Veltkamp. Arend heet de gastpresentator van deze avond, Bé Snijders, van harte welkom. Bé heeft een viertal reizen naar IJsland gemaakt waarvan hij een avondvullend speaker support programma heeft samen gesteld. In verband met dit bijzondere programma zijn een aantal gasten aanwezig die Arend ook van harte welkom heet.

 

Tijdens de pauze doet Henk Hageman een aantal mededelingen over de AV­dag op 31 oktober a.s. Maar het hoofdonderwerp is vanavond IJsland. Met enkele kaarten geeft Bé weer hoe hij de vier reizen gemaakt heeft, steeds een deel van het bijzondere IJslandse landschap. Het land bestaat uit laag­ en middelgebergte met gletsjers van waaruit vele rivieren naar de zee stromen. In deze rivieren en meren drijven ijsschotsen in de meest wonderlijke figuren. De hoogste berg is de Hvannadalshnükur die 2100 meter is. Tijdens zijn rondreis door dit veelkleurige ruige landschap bezoekt Bé de vele vulkanen, geometrische stoombronnen en pruttelende modderpoelen. De ongekende vormen en kleurenpracht tonen zich onder andere in het ruige Landmannalaugar. Maar het meest opvallend zijn de vele geysers die op regelmatige tijden grote hoeveelheden heet water, soms tientallen meters met donerend geraas omhoogspuiten.

Zeer bijzonder heeft hij de vele watervallen in beeld gebracht waarbij met grote kracht duizenden liters water omlaag storten, de ene opname is nog mooier dan de ander. De tocht gaat vaak dwars door ondiepe rievieren waarbij veel stuurmanskunst van de chauffeur gevraagd wordt.

IJsland heeft veel meren, in het noorden ligt Mývatn (wat muggenmeer betekend) dus het dragen van een muskietennet is hier wel gewenst. Hier is het genieten van de flora en fauna. Zo zijn de zeevogels zoals eenden, ganzen en de veelkleurige papegaaiduikers het fotograferen meer dan waard evenals de vele soorten orchideeën. De IJslandse paarden het “Vikingpaard” stamt af van de paarden die zo'n 1100 jaar geleden door de Vikingen zijn ingevoerd en als het ideale vervoermiddel in dit ruige landschap dienst doen.

De bebossing is in IJsland opvallend laag, de bomen worden niet hoger als struiken van enkele meters. Het binnenland is vrijwel onbewoond, ongeveer de helft van de IJslandse bevolking woont rond de hoofdstad Reykjavik.

Zo kwam aan deze boeiende avond ook weer een eind waar verschillende kijkers, die zelf al eerder op IJsland waren geweest hun vakantie opnieuw beleefden. Met dank aan Bé Snijders sluit de voorzitter de bijeenkomst.

Bob Eijsberg.

Voor meer informatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright