Familieavond 13 januari 2015

Dinsdag 13 januari 2015 was de start voor het tweede deel van ons AV-seizoen met dit keer ook weer een familieavond. Zoals gebruikelijk was de jaarlijks weerkerende avond ook dit keer gevuld met korte series van onze jaarlijkse fotosafari of een korte serie naar eigen idee.

Dat leverde toch 14 series op van rond de 2 minuten. Maar liefst 9 series hadden min of meer betrekking op de Batavia-werf, het doel van onze fotosafari vorig jaar. Degenen die deze dag verhinderd waren, hadden voor een ander onderwerp gekozen. Achtereenvolgens kregen we de navolgende series te zien:

 

IJzer smeden als het heet is....” van Arie Oostdijck. Hij had zich beperkt tot de smederij van de werf. Enkele smeedstukken kregen hun vorm en er werd aangegeven waar ze in de praktijk hun diensten bewezen.
Touw” van Gerrit Hof. Gerrit had zich geconcentreerd op het touwwerk. Hij liet ons zien waar vroeger, op zo'n oud zeilschip, touw zoal voor gebruikt werd.
Hollands Glorie” van Bob Eijsberg. Met leuke toepasselijke achtergrondmuziek gaf Bob ons een beeld van de oude VOC-glorie.
Paddenstoelen” van Lennard de Ruiter (één van onze gasten). Lennard had de beelden gemaakt met een telefoon (8 Megapixels). Tijdens het fotograferen was er een magnetisch macrolensje (€ 10,00) gebruikt. Prachtige opnames. De beelden waren licht gecorrigeerd in Photoshop door zijn opa en de serie hebben ze gezamenlijk gemaakt. Voor het geluid was gitaarmuziek gekozen, waar Lennard een liefhebber van is. Een duidelijk voorbeeld dat de jeugd best wat in haar mars heeft. Zeker de moeite waard om dit soort activiteiten te promoten.

Na deze eerste groep series werd er een koffiepauze ingelast. Gezellig en onderhoudend. De tweede groep series begon met:
22 jaar later” van Henk Hageman. Henk gaf ons een impressie van de grote onderhoudsbeurt van de Batavia, die na 22 jaar vanaf de tewaterlating, nodig was om het schip bevaarbaar te houden.
De boot” van Maria Brans. Met veel omgevingsgeluid maakten we een rondje over het zeilschip de Batavia.
De Batavia-werf” van Bert Siebring Een impressie van de werf met aan het eind een prachtige boottocht.
Le grand Elephant” van Max Joore. Max nam ons mee naar Frankrijk (Nantes), naar een gebied waar nog oude hallen van de vroegere scheepsbouwers staan. Kunstenaars zijn daar aan de slag gegaan en bouwen daar kunstwerken naar ontwerpen van Leonardo da Vinci. Max liet ons kennismaken met een gerobotiseerde olifant die daar gebouwd was.
Reclame CS” van Geert Loer Korte reclame-serie als parodie op wat je tegenwoordig op het TV-scherm ziet.

Daarna volgde een tweede koffiepauze met een geweldige traktatie van Gerrit Hof ter gelegenheid van zijn verjaardag. Gerrit werd gefeliciteerd en vanaf deze plaats, nogmaals onze dank voor de verrassing. De derde en laatste groep series kwam nu aan de beurt.
Zwerven over de Batavia” van Klaas Hulshof. Ook deze zwerftocht gaf ons een goede indruk van de dag dat we met onze groep op de werf waren.
I Am Sailing” van Bertha Siebring. Ook deze serie gaf een goede impressie van de vroegere scheepvaart.
Batavia” van Rolf de Ruiter. Een stukje VOC – geschiedenis die opgericht was in 1602. Met de vele handelsschepen werden grote hoeveelheden goederen naar ons land gebracht bestemd voor handelsdoeleinden. Denk alleen al maar aan de specerijen. Een lucratieve handel die ook wel de nodige misverstanden en ruzies teweegbrachten. De schepen waren als handels- en oorlogsschepen uitgerust. De brutale bezettingen van handelsposten door de Engelsen leidde tot een aantal oorlogen. In 1799 kwam er een einde aan de VOC
Winter rond de Oldemeijer” van Harry Bennink. Wakker worden op een Zondagmorgen en je ziet buiten een prachtige door de zon beschenen, berijpte wereld. Dan ga je met je camera in een prachtig natuurgebied “De Oldemeijer” aan het werk. Schitterende beelden van een uniek natuurverschijnsel en mooi natuurgebied.
Natuur in Beeld” van Gerrit Jager. Gerrit heeft deze serie naar het beeldformaat 16X 9 gebracht en opnieuw bewerkt en aangepast. Wat werd er genoten van deze prachtige opnames (als dia gemaakt, ingescand en bewerkt) van vele soorten vogels in een prachtig winterlandschap.

Het publiek had de eer om uit deze series een keuze te maken, welke serie zij de beste vonden. Na de telling van de stemmen bleek de serie Reclame CS van Geert Loer de meeste punten verzameld te hebben. Geert werd in de bloemetjes gezet en hem werd de wissel-clubbokaal uitgereikt, in de vorm van een blijvende roos en met het verzoek zijn naam met een viltstift op een van de kelkbladeren te plaatsen. De tweede prijs ging naar de serie I am sailing van Bertha Siebring. De derde prijs was een ex-equo voor de series van IJzer smeden als het heet is... van Arie Oostdijck,De Boot van Maria Brans en De Batavia-werf van Bert Siebring.
Verder werd de presentator van de avond, Rolf de Ruiter even in het zonnetje gezet met een bloemetje. Hij had de series verzameld en deze avond voor ons op het scherm gebracht.
Na het officiële deel werden, rond de klok van 10, alle aanwezigen bedankt voor hun komst en een wel thuis toegewenst. Nadien volgde nog een gezellig samenzijn met een drankje. Een geslaagde avond om de banden te versterken en de hobby uit te dragen. Uiteraard ook om nieuwe ideeën op te doen en die waren er ruimschoots.
Onze volgende samenkomst is op dinsdag 27 januari 2015 in Fluitenberg.
Arie Oostdijck.

Voor meer informatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright