Bijeenkomst 25 november 2014

Dinsdagavond 25 november 2014 kwamen we weer samen in 't Overschotje te Fluitenberg. Enkele leden waren met kennisgeving afwezig. Deze avond waren Dick van der Zee en Rob Bomhof in de gelegenheid om een aantal series te vertonen. 

Rob had een aantal series, die zijn vader nog had samengesteld, meegebracht. Hij begon met de serie Vakantie in Sula III. Deze serie was een echt familiegebeuren. Liefst 3 generaties Bomhof brachten hun vakantie door in deze plaats van de Indonesische Archipel. Rob vertelde ons een stuk van deze familiegeschiedenis. Zijn vader werkte daar voor Shell. De hele familie woonde in die tijd daar en een broer van Rob was daar zelfs geboren. Een echt historisch gebeuren voor de familie en zo'n serie wordt dan echt een te koesteren aandenken van de familieleden.

 

Na de openingsserie van Rob, werd kort teruggekeken op de laatste AV-Dag van het Noorden. Een enthousiast team heeft er een voortreffelijke presentatie van gemaakt. Een speciaal woord van dank aan Henk Hageman en zijn organisatiecommissie werd door de voorzitter uitgesproken. Een prachtige dag voor velen van ons en de gasten. Zeker een uitdaging om door te gaan met de organisatie van de volgende AV-Dag van het Noorden in 2015. Besloten werd eerst met de organisatiecommissie (Henk Hageman, Rolf de Ruiter en Arend Veldkamp) aangevuld met Harro Teeuw, alle geopperde ideeën van deze avond te evalueren. Verder attendeerde de voorzitter nog even op de komende familieavond op 13 januari 2015 en de jaarvergadering van 27 januari 2015. Op een vraag over muziek downloaden vanaf internet zal Geert Loer de 27ste daarover tekst en uitleg geven en eventueel ook nog een paar series van hemzelf vertonen. Wel moet er dan internetaansluiting in het gebouw zijn.

Daarna draaide Rob de tweede serie van zijn vader met de titel: IJzel. De serie was samengesteld met ingescande dia's, die gemaakt waren tijdens het ijzel-drama in maart 1987. Prachtige beelden en een goede weergave van deze rampdag voor de natuur, die vooral de drie noordelijke provincies trof.

Na de koffiepauze werd een serie van Dick van der Zee gedraaid met de titel: Zwerven over het Hijkerveld. Het is een natuurgebied van ruim 800 ha groot, tussen Hooghalen en Hijken. Toch fijn dat we in clubverband in staat zijn om ook series te laten zien van mensen die, ondanks minder ervaring en routine, een serie presenteren. Dick had er een prachtige serie van gemaakt met schitterende beelden. Ook de muziekkeuze was uitstekend en paste goed bij de weidsheid van de beelden. Misschien zouden een paar overvloeiers nog wat exacter afgestemd kunnen worden op de golven van de muziek. Enkele horizonnen kwamen wat springerig over, hetgeen veelal vrij eenvoudig te bewerkstelligen is.

Daarna vertoonde Dick een oudere serie die hij aangepast had naar aanleiding van de verkregen adviezen, namelijk: Wolken, water en zand. Een boeiende serie waar we allemaal van hebben genoten. Prachtige beelden met schitterende en vooral rustige overvloeiers. die goed correspondeerden met de goed gekozen muziek. Het was rustig, relaxed genieten. Discussie over het zeegeluid, moet dat nu wel of niet achter alle beelden. In elk geval moet het met variërende geluidsterkte. Filmers noemen dat “set noise” en is op CD,s te koop, maar ook internet biedt mogelijkheden. Verder zijn er in het verleden muziek en geluiden verzameld en op CD-gezet door clubleden. Misschien kan daar ook nog uitgeput worden. Bob bezit nog enkele exemplaren.

De volgende serie werd wederom door Rob Bomhof gepresenteerd en droeg de titel: Boottocht. Een dagtrip door de Kop van Overijssel en ook gemaakt door Bob zijn vader. Een echte familieserie. Niet als kritiek bedoeld maar als hints voor toekomstige series van Rob zelf, was de muziekkeuze bij de beelden. Een accordeon in beeld bij vioolmuziek op de achtergrond, en is accordeonmuziek wel passend bij deze serie? Een moeilijke langdurige discussie waarbij de meningen enigszins verdeeld bleven.

Verder toonde Rob de serie Het Rijk van Ming, gemaakt tijdens een fotosafari van onze club naar de Hortus in Haren. In de negentiger jaren van de vorige eeuw werd daar een expositie van ijsbeelden georganiseerd. We leefden toen nog niet in het digitale tijdperk en de beelden waren ingescande dia's. Toch was het voor vele oud-leden een leuke hernieuwde kennismaking met deze beelden. Ook hier opbouwende discussie over het wegwerken van fotodelen die te veel aandacht vragen met Photoshop of een ander fotobewerkingsprogramma (bv. The Gimp, dat een gratis open source programma is).

De volgende serie had de titel: Sanur We brachten een bezoek aan deze badplaats op het eiland Bali. Een boeiende serie met fraaie beelden. Nog gemaakt in het analoge tijdperk. Goed ingesproken door de maker zelf.

Ten slotte nam Rob ons nog even mee naar Schoonoord. Daar lag de basis voor de serie: Ellert en Brammert. Met een fotosafari van onze club hebben we daar een dag doorgebracht en Rob's vader heeft dat vastgelegd in een diaserie. Leuk verhaal en velen hebben er met genoegen naar gekeken en we hebben er allemaal veel van kunnen leren. Dingen die vroeger niet uitgevoerd konden worden vallen nu op als objecten die we nog kunnen verbeteren. Met die kennis kunnen we allemaal weer aan de slag met onze volgende series.

Met een dankwoord aan het adres van Rob Bomhof en Dick van der Zee voor het prachtige materiaal dat hij ons getoond heeft, werd deze leerzame avond afgesloten met een tot ziens tot de volgende familie/clubavond op 13 januari 2015 en een goede reis naar huis gewenst.
Arie

Voor meer informatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright