Bijeenkomst 30 september 2014

Dinsdagavond 30 september 2014 kwamen we samen in 't Overschotje te Fluitenberg. De start van het nieuwe seizoen begon met de kennismaking met een nieuw aspirant lid, Geert Loer, en de nieuwe beheerders van het clubgebouw (Fam. Baas). Na het doornemen van een groot aantal huishoudelijke zaken, die hoofdzakelijk betrekking hadden op de aanstaande AV-Dag van het Noorden kon de projectie van start gaan.

Deze avond werd verzorgd door Jeannet en Rolf de Ruiter. Naast de AV-Hobby hebben ze beiden nog veel meer liefhebberijen. Zoals hun specifieke aandacht voor oude kippenrassen. We begonnen met de serie de Brabanter, muziek van Rolf Lovland. Een serie uit een drieluik, speciaal gemaakt voor een tentoonstelling van oude kippenrassen. Reactie: mooie serie maar muziek-/stem verhouding kan verbeterd worden. Omdat deze kippenrassen schaars zijn kun je niet altijd onder ideale omstandigheden fotograferen, dus moet je ook weleens op een tentoonstelling, in of door een kooi, je plaatjes schieten. Van deze drieluik hadden we voorheen “De Kraaikop” al eens gezien.

De derde serie uit deze reeks werd daarna vertoond: De Uilebaard. De geluidsband, met eveneens muziek van bovenvermelde componist, ondervond een kritische noot: verhouding stem/muziek niet optimaal, maar ook de geluidssterkte van de stem was in het begin harder dan aan het slot. Wel ontstond er een korte discussie of hanen ook met dichte snavel konden kraaien. Sommige beelden vroegen om een “opknapbeurt” en de leesbaarheid van de titels was niet altijd ideaal. In zijn geheel, mooie series, die een goede indruk geven van deze hobby.

Rolf startte hierna de volgende serie: Schokland met muziek van Bruch, (delen uit adagio). Met deze serie werd een beeld gegeven van het oorspronkelijk Schokland en de ontwikkeling van het eiland vanaf de middeleeuwen tot nu. Gesproken tekst begint te snel na de opening van de serie en aan het einde lijken de plaatjes veel op elkaar. Een voortreffelijke serie met mooie beelden.

Na de pauze werd begonnen met de serie: Sprookjes van Grimm (harpmuziek van Waller – Tunbridge). Een mooie serie van ijssculpturen, opgenomen in Zwolle. Pas op met teksten, zet ze op de goede plaats (doorsnijden, goede achtergrond). Voor deze serie was veel Photoshop werk verzet, maar het was praktisch onzichtbaar.

Binnenkort zal geprobeerd worden een cursus te organiseren over een identiek (OpenSource) programma The Gimp.

Een serie, Gezang 171, waar Jeannet en Rolf vaak hun presentaties, voor kerkelijke verenigingen, mee afsluiten, werd hierna vertoond. Dit, om een oordeel te krijgen over het fotografische deel. De serie is zgn. dubbel, deel 1 was zonder en deel twee met ingeprojecteerde liedtekst. De muziek was van het DEV-koor uit Hattem. Duidelijk kwam naar voren dat de ingeprojecteerde tekst veel invloed heeft op de beleving van de series. Koorgezang is schitterend, maar niet altijd verstaanbaar. Door de tekst worden de beelden meer herkenbaar en kun je er meer van genieten. Het vlammetje in de serie vond niet iedereen goed geplaatst. Rolf gaf een voorbeeld van de “verlopende” belichting van de bloem (met een zaklantaarn op meerdere plaatsen van de bloem belicht en dan vanaf statief gefotografeerd).

Daarna behandelde Rolf enkele “kunstgrepen” die hij gebruikt om hun series te verfraaien. Zoals een titel “kristallen”, gebruik van maskers en nog een paar andere mogelijkheden.

Klaas Hulshof had nog een video/serie met filmfragment, Kleur in de kerk, meegebracht om te proberen op de beamer. De serie liep niet lekker. Waarschijnlijk is het renderen van het bestand niet helemaal gelukt. Mogelijk is niet het goede aantal frames per sec gekozen (voor tv 25/50 fr/sec, voor pc 30/60 fr/sec).

Hierna draaide Rolf hun serie De Düne, uit een tweeluik, waarvan we de serie Helgoland al eerder zagen. Het eiland, de Düne, is erg klein, derhalve was de serie kort. Maar we kregen een goede indruk van dit kleine Noordzee eiland, een prachtige serie. In het begin waren de overgangen niet spat zuiver t.o.v. de muziek. Gebruikte muziek van de IJslandse componist Ólafur Arnalds.

Tot slot draaide Rolf de serie: Boomkikker. De Europese boomkikker is een beestje dat niet groter is dan 3-4 cm. In ons land vind je ze niet zoveel. Ze hebben een mooie lichtgroene kleur, groot en klein. Een prachtige serie die goed in de smaak viel. Het commentaar was minimaal. Alleen het gekwaak van de kikkers vormde het achtergrondgeluid.

Met een dankwoord aan het adres van Jeannet en Rolf voor het prachtige materiaal dat ze ons getoond hadden, werd deze leerzame avond afgesloten met een tot ziens op 28 oktober 2014 en een goede reis naar huis.

Arie

Voor meer informatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright