Bijeenkomst 25 februari 2014

Na de opening van onze clubavond van 25 februari 2014 door de voorzitter werden de presentatoren van de avond, Will en Thea Kuiper, welkom geheten. Eerst werd echter begonnen met de ALV. De verslagen van de penningmeester, na het fiat van de kascommissie, en het verslag van de secretaris werden goedgekeurd Het bestuur werd door de vergadering decharge verleend voor het beleid en de cijfers van het afgelopen jaar (2013). Ook kwamen de komende AV-Dag van het Noorden, de bestuurssamenstelling en onze jaarlijkse fotosafari ter sprake.

Daarna was de fam. Kuiper aan de beurt. In 2012 maakte ze hun derde reis naar de Verenigde Staten van Amerika. Dit keer werd het Noordwestelijke deel van dit mooie land bezocht. De reis werd gemaakt met een camper. Bij thuiskomst, min of meer op verzoek van de kinderen, is van de gehele reis een ruim twee uur durende serie gemaakt. Een enorme klus, maar het was een goede gedachte en er is van genoten. Daarna kwamen er verzoeken van elders om er iets van te laten zien. Van het grote geheel zijn een vijftal korte series gemaakt van 12-15 minuten. De bedoeling van deze avond was een paar van deze series te vertonen en te bespreken.

In de omgeving van Seattle, Everett, werd de camper opgehaald en begon de reis met een kijkje bij de Boeing-fabriek aldaar. Seattle is de hoofdstad van de staat Washington en daar brengen we uiteraard ook een bezoekje. Via Lake Union, een recreatieoord, ging de reis naar het Noorden en werd overgestoken naar een groot schiereiland waarop zich het Olympic National Park bevindt. Dominant is een omhoog stekende vulkaankegel, de Mount Olympus die ongeveer 2428 m hoog is. We kregen prachtige opnames van een wandeling door en mooie uitzichten van het gebied te zien. Daarnaast werden we verrast door schitterende beelden van de vele klimaatzones in dit gebied. Een bezoekje aan het Hoh Rainforest in het park gaf een beeld van de grootsheid van het gebied. Vooral de prachtig gevormde mossen waren indrukwekkend. Via Mount St. Helen trekken we naar het National Park Mount Rainier met oa. Paradise, Sunrise en White River. Een prachtige serie met heel veel natuurschoon. Een minder bekend gebied maar zeer de moeite waard. De aftiteling van de muziek staat niet op het eind van elk deel maar op het eind van het laatste deel. De titel van het eerste muziekstuk voldeed niet aan de geografische ligging van het bezochte gebied (NewYork, NewYork). In het begin zaten er bij het overvloeien een paar dipjes.

Het volgende deel was een vervolg van de reis vanaf White River naar het noorden, richting Canadese grens. Tussendoor brachten we nog een bezoek aan een nagebouwd Oostenrijkse plaats (houthakkers nederzetting) met "Bratwurst en Sauerkraut". Via de highway 20, van west naar oost, trekken we door het Nationale Park, North Cascades. Een van de mooiste routes van de VS met schitterende uitzichten. De vele meren, rivieren en hoogteverschillen worden benut om elektriciteit op te wekken. Heel Seattle wordt van hier uit voorzien van stroom. Bij het Diablo-, Ross-, Anne-en Blue-meer wordt een stuk per voet verkend om nog beter te kunnen genieten van de uitzichten. Het is wel oppassen geblazen. Er kunnen beren je pad kruisen. De ingesproken tekst komt duidelijk over en er werd een grote waardering uitgesproken voor de schrijver van de tekst. Uitstekende muziek die meer een eenheid vormde met de beelden. Het zoomen van de beelden was in deze serie functioneel. Wanneer is een serie te kort of te lang, moet elke serie creatief zijn of moet je zulke reisseries met speakersupport (blokjes) presenteren. Het publiek bepaald in wezen wat je en hoe je presenteert. Misschien is het het overwegen waard om, via beeld (misschien wel insert) meer geografische informatie te geven aan de kijker.

Het volgende gedeelte brengen we door in het Glacier National Park en genieten daar van de prachtige natuur, rijdend en wandelend. Mooie beelden van het gletsjer – gebied met de nodige verrassingen. Een uiterst dun bevolkt gebied waar zelfs nog een leefmilieu is voor beren. Vooral de mooie herfstkleuren en de eerste winterse beelden waren de moeite waard. In deze serie was het in- en uitzoomen minder functioneel (te veel). Verder kwam er commentaar op de tekst. We passeren een indianendorp wordt er verteld en er was geen indiaan te bekennen in het beeld. Dan kan de tekst beter weggelaten worden. De verhouding stem muziek in deze serie, was ook niet altijd goed (de stem was soms slecht te verstaan). De overgang van het filmbeeld naar het stilstaande is niet vloeiend. In een filmgedeelte niet als laatste een "still" beeld nemen. Daarvoor bestaan manieren in de software om dit probleem te ondervangen. Donkere beelden bij de grizzlyberen, met vreemde draai, was doelbewust uitgevoerd omdat in de muziek ook een draai zit.

Het laatste deel starten we in de staat Utah (Capitol Reef). Een breuklijn loopt dwars door Utah die van bovenaf duidelijk zichtbaar is. We maken kennis met een bijzonder berglandschap en nemen een kijkje in Fruita, van origine een mormoonse nederzetting. Soms kom je van de oude bewoners nog rotsschilderingen tegen. Tijdens een wandeling komen we bij de Hickman bridge, een natuurlijke boog van zandsteen. Wandelend en rijdend door smalle doorgangen verkennen we dit schitterende gebied. Aan al het goede komt een eind, ook aan deze reis. In Salt Lake City wordt de camper ingeleverd. Deze stad is de hoofdstad en ook de grootste van Utah. Op 24 juli 1847 gesticht door een kleine groep mormoonse pioniers(148). Met mooie beelden van het centrum met o.a. Temple Square en haar indrukwekkende religieuze gebouwen met de Tabernacle, een grote concertzaal met een fantastische akoestiek. Wekelijks treed daar het beroemde Mormon Tabernacle Choir op. De laatste beelden van de omgeving van de Tabernacle en een avondwandeling worden begeleid door een opname van het koor. Een schitterend slot van prachtige series een fantastische avond.
Met dank aan de presentatoren en alle hulpkrachten sluit de voorzitter de avond. De volgende samenkomst is Dinsdag 25 maart 2014 .


Arie

Voor meer informatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright